Friday, November 11, 2011

Friendship Forever

If I could catch a rainbow
I would do it just for you,
And share with you its beauty
On the days you're feeling blue

If I could build a mountain
You could call your very own,
A place to find serenity,
A place to be alone

If I could take your troubles
I would toss them in the sea,
But all these things I'm finding
Are impossible for me

I cannot build a mountain,
Or catch a rainbow fair,
But let me be what I know best,
A friend who's always there

Friday, November 4, 2011

Examination Result For Sem 5


Seperti yang semua orang tahu,hari ni 04 Nov 2011 bersamaan dengan hari jumaat adalah hari yang semua warga uitm nanti2 kan...its same goes to me bcoz aku pn student uitm juga...(apa da aku merepek) ok,aku pun x da mood nk citer panjang2...just nak say aku frust dgn result this sem...last 2 sem 3 pointer, last sem pn 3 pointer tp sem ni drop..x cecah 3 pn...to be honest,aku fail paper network...at first mmg aku rasa nk shout sekuat hati bg 1 kampung dgr tp bila fikir2 balik,ni semua salah aku...apa yg aku usaha,ni la yg aku dpat..mmg aku x stdy btul2 mse tu...xpela,just think positive and insyaAllah,mesti ada hikmah di sebalik semua ni..

ada gang2 aku yg better than me so,congratez korang...n ada juga yg sama dgn aku, we are gang la...haha...n ada juga yg teruk skit dari aku..please dun give up...it is not the end of life...we have another 1 semester n insyaAllah,kita boleh cover balik semua ni...to my buddies yang dh tamat part5, gud luck for ur degree...jgn lupa kami di sini...n for us yang masih berada di uitm segamat tercinta ni, kita tutup buku last sem...buka buku baru n try harder kay...insyaAllah,kte juga akan menyusul kawan2 kita yang lain ke alam degree...just forget about yesterday.... ^_^

Sunday, October 2, 2011

Rahsia hadiah & makna

hadiah yang anda beri kepada kawan/kekasih/isteri/suami anda mempunyai maksud yang tersirat...

JAM TANGAN - Tanda meningati setiap masa dan waktu.

CINCIN - Tanda ikatan kasih yang abadi.

GELANG - Tanda mesra

RANTAI LEHER - Ikatan cinta yang perlu perhatian.

SUBANG - Tanda penghargaan dan penghormatan.

KASUT - Sentiasa mengambil berat/prihatin.

PAKAIAN/KAIN - Semoga kasih berkekalan dan dekatselalu.

PAYUNG - Tanda kasih dan sentiasa ingin melindungi.

MINYAK WANGI - Tanda cinta

BINGKAI GAMBAR - Sentiasa merindu dan tak ingin berjauhan.

BUKU - Bersifat terbuka dan bertolak ansur.

BUNGA - Tanda perkenalan dan tanda sayang

COKELAT - semanis cintamu.

LAGU/CD/KAD UCAPAN - mengabadikan cinta

SEJADAH DAN ALQURAN - tandanya kekasihnya itu menyayanginya dunia dan akhirat.

HANDPHONE - tandanya kamu tidak boleh jauh darinya

MASUK MEMINANG - tandanya dia serius dan betul2 seriuss..!



sumber : http://istimewa2u.blogspot.com

Friday, September 30, 2011

Perhatian Seorang Ibu

*promote my lovely mom..hehe*

 SEMINGGU BEFORE EXAM :
  •  ibu minta jadual exam kita.
  •  ibu marah asyik buka lappy & men handphone je.
  • ibu suruh adik yg gi kedai beli barang sebab x nak ganggu kita study.
  •  ibu suruh jaga kesihatan supaya time exam nanti kita sihat je.
SEHARI BEFORE EXAM :
  •   ibu call tanya dah habis study ke belum.
  •  ibu call bagitahu jangan lupa makan supplement supaya badan dapat bertahan sampai habis semua paper.
  •  ibu mesej bagitahu jangan study stress sangat & jangan tidur lambat, nanti time exam takut blank.
TIME EXAM :
  •  ibu buat solat hajat satu jam sebelum kita masuk dewan exam.
  •   ibu baca yasin time kita dalam dewan tengah memerah otak.
  • walaupun buat kerja rumah, hati ibu tidak henti-henti berdoa supaya anaknya di beri kemudahan untuk menjawab dan di terangkan hati ketika menjawab exam.
SEMINIT AFTER PAPER HABIS :
  •  ibu call tanya macam mana paper tadi??
  •   bila jawab “erm,ok la…boleh jawab tapi xtau betul ke x”, ibu jawab “alhamdulillah,baguslah kalau boleh jawab.
  •   bila jawab “susah la..xtau la macam mana”, ibu kata “xpela..dah usaha yg terbaik kn..tawakal  jer..”
HABIS MINGGU EXAM :
  •   ibu tanya bila result keluar.
  •   ibu berdoa setiap kali sujud akhir dalam solat supaya kita dapat result yang baik.
  •   ibu berdoa setiap kali selesai solat supaya anaknya lulus semua paper.
RESULT KELUAR :
  •  bangun pagi je, ibu orang pertama yang tanya dah check result ke belum.
  •   kalau bangun lambat, ibu yang kejut suruh  kita check resut.
  •   ibu yang tak sabar  nak tau result kita sampai duduk sebelah time check result.
  •   bila result ok, ibu yang say “alhamdulillah”
  •   bila result teruk, ibu yang say “xpe…mungkin ada hikmah..nex sem try lagi baik kay..”
  •   ibu yang suruh print result & tunjuk kat ayah.


P/S : Nampak sangat ibu lebih mengambil berat dan risau tentang pelajaran kita berbanding diri kita sendiri. ^_^

Thursday, September 15, 2011

i love baby

Tahun ni(2011) ada 3 org hamba Allah yang di beri peluang untuk hidup di muka bumi yang fana ni..tu yg sekitar2 aku jela...yg lain2,mesti ramai...x termasuk yang beruntung lahir 31 ogos...anak merdeka beb...huhu...

FIRST BABY :

NAME : Muhammad Aniq Fawzan Bin Mohd Amaluddin
GLAMOUR'S NAME : Aniq
D.O.B : 31 July 2011
WEIGHT : 3.5 kg
GENDER : Boy
(Adik saya yang ke 5....my total siblings become 6...so many...hahaha...x muat kereta...)

SECOND BABY :


NAME : Nur Qaireen Arissa Binti Mohd Nazriq
GLAMOUR'S NAME : Arissa
D.O.B : 07 September 2011
WEIGHT : 3.1 kg
GENDER : Girl 
 (Anak Saudara Amer yang pertama...Amer dah jadi pak cik atau lebih glamour "pokde"...huhu)

THIRD BABY :


NAME : Siti Nur Syafawardina Binti Aziz
GLAMOUR'S NAME :Wardina
D.O.B : 02 September 2011
WEIGHT : 2.75 kg
GENDER : Girl

(Adik kepada wana (my roomate).....)

So, ni la 3 baby yang sangat comel...rase nk picit2 je pipi diorg2 ni kn...time baby,muka semua lebih kurang je...kalau after bersalin,nurse x letak tag kat kaki baby tu, susah juga nk cam yg mn 1 baby kita...silap2 boleh tertukar..haha....

Wednesday, August 24, 2011

Selamat Hari Raya






Assalamualaikum....saya ingin mengucapkan selamat hari raya maaf zahir batin kepada ibu yang susah payah melahirkan saya Puan Rusnani Binti Lasimun..bapa saya yang sentiasa memerah keringat untuk memberi kehidupan yang selesa untuk saya, Encik Mohd Amaluddin Bin Mohd Tap...

Tak lupa juga buat nenek saya Puan Nab@Najah Binti Mahasom yang telah melahirkan bapa saya dan Puan Kastamah Binti Othman yang telah melahirkan ibu saya...tanpa mereka,siapa lah saya di dunia ini...

Selamat Hari Raya juga saya ucapkan kepada adik-adik yang sangat saya sayangi, Muhamad Faiz, Nurain Fazlina, Nurul Faiza, Nur Alyaa Farhah dan Muhammad Aniq Fawzan....raya tahun ni amat bermakna degan kehadiran adik baru...huhu...sayang aniq...

Saya juga ingin mengucapkan selamat hari raya pada sahabat-sahabat baik saya yang sentiasa melengkapkan kehidupan saya di kampus dari semester 1 hingga sekarang.. Syazana Binti Sabri dan Ameerah Zakiah Binti A. Ramlee...Tak lupa juga buat kawan-kawan yang menceriakan hidup saya di sini Noratiqah Binti Hashim, Syazmira Binti Razaludin dan Siti Nurus'saadah Binti Ismail...terima kasih kalian semua...

Selamat Hari Raya juga untuk Muhamad Amir Syahid Bin Othman sekeluarga yang berada di Taman Desa, Sungai Abong, Muar...jemputlah datang rumah raya nanti...

Kepada teman-teman dan sahabat handai sewaktu di SK Kesang Tasek, SMJK Pei Hwa dan SMK Tengku Mahmud Iskandar...selamat hari raya saya ucapkan...lama tak jumpa korang semua...rindu weyh...

Selamat Hari Raya untuk semua rakan-rakan se-batch Diploma in Computer Science part 5, senior2 CS, junior2 CS n pensyarah-pensyarah FSKM dan semua warga kampus Uitm Segamat...

Selamat Hari Raya kepada saudara-mara dan keluarga bapa saya, keluarga mak long Nor Khairiah Binti Mohd Tap di Serdang, Selangor... keluarga pak ngah Muhamad Yusof Bin Mohd Tap di Muar...keluarga pak andak Muhammad Bin Mohd Tap di Miri, Sarawak...keluarga pak usu Muhamad Fauzi Bin Mohd Tap di Muar...

Selamat Hari Raya kepada saudara-mara dan keluarga ibu saya, keluarga mak long Komariah Binti Lasimun di Perth, Australia...keluarga wak nin, Munjinah Binti Lasimun di Serom 8...keluarga wak mi, Lasmi Binti Lasimun di Melaka...keluarga wak ros, Rusiah Binti Lasimun di Muar...keluarga pak cik, Ahmad Mahput Bin Lasimun di Simpang 5...keluarga bik mar, Mardiah Binti Lasimun di Kajang, Selangor...keluarga pak cik, Masduki Bin Lasimun di Simpang 5...dan juga kepada semua saudara mara dan sesiapa yang mengenali diri ini...

p/s : tema raya family tahun ni warna purple...


Friday, August 12, 2011

Janji Joe

Fuyooo...tajuk x blh belah kn..dh mcm janji diana la plak...haha..actually,aku nk cte psl aktiviti semalam...cte nye cm ni...sebelum aku start cte,aku nk kenalkan dulu sapa joe ni yer..joe atau lebih di kenali sebagai JOE HAYATE...knp hayate??tanya la dye sendiri ye sbb aku yg kwn dye pn xtau dri mn dtgnya nama hayate tu n aku pn xpernah teringat nk tanya..mybe nama 1st love dye kot...huhu..pandai2 je aku ni wt andaian...joe ni seorang official photografer...dh bnyk sgt dh dye di bayar untuk jd photografer...bapa bayaran dye tu,kena runding dengan empunya badan la ye..sila hubungi 019- EZI CLIX... di samping jadi photografer,joe juga kerja kat Johor Port...b4 kerja kat Johor Port,dye pernah kerja sebagai designer kat syarikat apa nth..aku lupa nama syarikat tu..yg penting,kat jb la...n dye pn mmg org JB...

So,nak di jadikan cte,joe pernah janji nk turun segamat since b4 puasa lagi..dh beberapa bulan yg lalu la kot...aku pn dh lupa bila dye janji...tp aku xla amik serius sangat sbb jauh kot JB-Segamat..xkn x pasal2 nk turun segamat ni xda apa2 sebab...aku plak jenis yg suka m'ungkit...time joe call je,nti aku akn tnya bila nk turun segamat...haha..jahat x aku??so,di sebabkan joe rimas dengan pertanyaan aku,semalam joe mengotakan janji dye...huhu..kesian joe drive sorang2 dari JB turun segamat semata-mata nk berbuka puasa dengan ktorg...this is his first time at Uitm Segamat...welcome to Uitm Segamat Terchenta....haha..

Joe gerak dari JB kul 4 kot,cm tu la lebih kurang...sampai sini kul 6...yg kesiannya,lama joe kena tunggu ktorg bersiap..sorry la joe..nama pn gurl...hehe...eh,jap..sapa ktorg tu?? haa...ktorg tu aku,zana,myra,atiq n adah...can u all imagine 1 kete 6 org??haha..ktorg dh biasa dh cm ni..so,it should be no problem...hehe..so,our 1st destination is Juara Ikan Bakar...after order,ktorg duduk la kat meja yg diorg tetapkan...yg bestnya,blh plak terserempak dengan Prof Madya Dr. Syed Omar...lecturer bel ktorg time ktorg part2 dulu..dye still igt kat ktorg lagi..t'baik la sir....dye owner Juara Ikan Bakar...mmg kaya la kn..klu la aku dpt ank dye...wah3x...hahaha..merepek btul...so,sementara tunggu waktu berbuka,apa lagi??klu dh jumpa photografer,mmg x sah la kalau x amik gambar kn...tp joe punya camera,mak ai...klu aku pegang within an hour je cukup la,mau kebas tangan aku di buatnya...camera dye je dh berat,,,di tambah plak dengan lens yg berdouble2 kat dpn tu...besar plak tu lens dye..yer ar,nama pn photografer kn..xkn la nk amik gmbr org kahwin guna camera biasa2 je kn...sapa nk bayar cm tu kn...tp sorry la,aku xtau plak apa brand camera dye..maklum lah,aku bkn pandai sangat bab2 camera ni..huhu...n sorry juga coz xda pic yg aku dpt share kat sni sbb pic semua pada joe..

After aktiviti mengenyangkan perut, ktorg gi solat...bak kata cikgu aku time sekolah dulu, "Awak nk buat jahat,awak buatlah..awak nk mencuri ke,merompak ke,x kisah la...yg penting,solat jangan tinggal.." pergh,memang aku ingat la ayat ni sampai mati...nampak kat sni betapa pentingnya solat tu pada umat Islam...lepas solat,ktorg gi bandar...adah n zana cari kasut...pusing la dri kedai Bata ke Vern ke Cartino Sonea...berpeluh-peluh joe follow ktorg...sorry ye joe...dh puas pusing,adah je yg dapat kasut...zana??lum sampai seru lgi nk beli kasut tu...dh sampai nti, kte gi serbu kedai kasut tu lg ea...hehe

Then,ktorg gi dataran segamat...niat sebenar nk wt photo shoot kat dataran tu...tp sampai2 je,penuh dengan manusia bersama dengan khemah2...rupanya ada expo or ada org panggil bazar...banyak gila jual baju,jeans n sebagainya...wahai warga segamat,pge la dataran tu ramai2 yer...mmg la best kn banyak jual baju kat stu tp nk cari parkingnya,4 kali pusing,baru jumpa...pusing punya pusing kat bazar tu,zana terkenan kat kedai jeans...abg kedai tu bodek2 zana,zana pn cair..kena la dye beli jeans 1...haha...tp jeans tu mmg cantik...kena dengan zana yg suka vintage tu...

Lepas penat pusing bazar n terserlah muka tension+ngantuk+bosan kat muka joe tu,ktorg decide nk balik jela..nk gi tempat lain pn,xtau nk gi mn kat segamat ni...tp last2,blh plak joe request nk gi karok...adah on je...aku,zana n myra dh terdiam...seriusly,aku xpernah pge karok sejak lahir sampai habis sekolah menengah...masuk uitm ni,pernah sekali..tu pn time part1...time zaman2 jahiliah...kanak-kanak ribena terlepas dari kandang cm tu ar...blh plak ponteng class bel gi karok kn..pandai betul..kalau mak aku tahu,mampus aku kena cincang..tp tu time part 1 la..skrg dh part 5 kot...tbe2 ada org ajak test suara aku yg saling x tumpah cm suara katak panggil hujan tu...aduhai...ramai juga pernah ajak aku gi karok..member2 sekolah dulu,n atiq la yg pling sering ajak aku karok tp kalau blh aku elak,aku elak je..malu nk menyumbangkan suara yg sumbang ni...tp joe plak dh request...ayt request xblh belah..."dri td joe dh ikut je rentak korg gi sana,gi sini..so,skrg joe request sorg nyanyi 1 lagu..." ayat sedih gila tu...so,xnk menghampakan org yg datang dari jauh semata-mata nk hang out dgn ktorg ni,ktorg on je...tp aku ikhlas pge karok tu...bkn terpaksa atau saja nk jaga hati joe..ktorg start karok dh kul 10..so,takut lambat sampai uitm,ktorg request 5 lagu je...sorg 1 lagu..enough la kn...tp joe blh plak gi tambah lg 5 lagu..so,sorg kena nyanyi 2 lagu...mak ai...anyway,suara diorg semua sedap...semua pandai je nyanyi...joe mmg nmpk la keserasian hati dye dgn karok...nmpk sgt sllu karok...zana,myra n adah pn suara semua best..tp aku??seriusly,aku bkn di lahirkan di dunia ni untuk menyanyi...

Overall,mmg best sangat hang out dengan diorg semua...thnx joe sbb sudi datang jauh2 dari JB semata-mata nk hang out dgn ktorg...ktorg mntak maaf la kalau ada perbuatan or kata-kata ktorg yg mengguris hati joe...cehhh,ayt nk skema...haha...tp seyes,mmg best...walaupun dalam masa yang singkat,tp semua masa tu di penuhi dengan aktiviti2 yang best...n aku nk cte skit kat sni...sapa yg teringin nk nek kete drift tu,nek la kete dengan joe..cnfrm korg akn dpt merasai nikmat duduk 1 kete dengan drifter...tp peringatan kepada wanita mengandung n warga yang mempunyai heart attack,jgn sekali-kali cuba nek kete dgn joe...haha..

Ktorg sampai uitm kul 11 lebih...lepas hantar ktorg balik ke uitm,joe gerak balik JB...sian joe drive mlm2,sorg2...cnfrm tdo lewat..dh la esknya keje...anyway,thnz sgt2 kpd yg terlibat secara langsung mahupun x langsung dlm aktiviti semalam...huhu....

p/s : promote sikit ~
page joe : http://www.facebook.com/joehayate
facebook joe : http://www.facebook.com/joe.ezi.photografy

Thursday, August 11, 2011

my rumets

haa...pejam celik pejam celik, dh msuk hari ke 11 kte puasa kn..aku plak lupa nk ucap salam ramadhan kat semua org..hehe..salam ramadhan ye semua...lum t'lmbt lg kn nk ucap salam ramadhan??bru 11 hari..hehe...anyway,aku nk tnye korg ni..dh 11 hri puasa ni, bpe hri je korg gi terawih??haaa...cer cte...skli pn lum??ish3x..x ptut ar korg ni...teruk betul,sama cm aku...hahaha..aku pn shri lum pge lg..apa nk jd la aku ni...sapa yg dh pernah pge n cukup setiap mlm,tahniah aku ucapkan...t'baik ar korg...

haa...actually entry kali ni aku nk cte pasal sahur...kat uitm ni,kalau xda la rumet-rumet ku yg tersayang,mmg x sahur la aku...every morning diorg la yang akan kejut aku...ish3x..apa la aku ni...tp yg peliknya,kalau kat rumah,aku la 1st person yg akn bangun n kejut kn semua ahli-ahli rumah tu...kenapa kat sni org lain yg kejut aku??aku pn x hbs fikir..thats y x dpt jwpn,sbb x hbs fikir lg aku dh stop..hahahaha..merepek dh aku ni..haa,nk tau sape rumet2 ku ni??haa...baca bwah ni....

1st skli,Nadzartu Najmi Binti Khoshar Khan...tu dia mek kelate mari..haha..najmi org kelantan..tp kelantan belah mn tu aku kurang ingat..huhu...dia ni dh mcm mak ktorg kat bilik ni...most everyday dia yg akn bgun dlu n kejutkn ktorg semua...thnx najmi...najmi ni rajin gila berbuka n terawih kat PI...PI tu masjid la...uish,bagus betul..aku pn nk ikut jejak langkah najmi tp memikirkan PI yg jauh tu,mati terus niat aku...huhu..ish,nk kata setan hasut,puasa2 ni setan kena ikat..so,sapa yg hasut tu??lu pikir la sendiri...huhu

2nd, Nursyamimi Binti Mazlan...ni org Key Eil...huhu...kalau x slap,mimi org Klang kot..haa,btul la tu...mimi adalah org yg akan memeriahkan waktu sahur..sbbnya??mimi akan buka movie time2 sahur..so,ktorg akan b'sahur sambil tengok movie..baru la x ngantuk kn??tp ni juga la org yg akan hilang tme berbuka...haha...sian wana berbuka sorg2 kat bilik...sapa wana??haa,turun skit...

3rd n last, Siti Norsyafawana Binti Aziz...ni made in Negeri Sembilan tp menetap kat JB...JB kat bahagian mana tu aku lupa nk tanya...huhu...yg ni pn org yg tlg kejutkn ktorg tp cara dia kejut pelik skit...dia bangun time sahur, buka lampu,minum air,pastu,tidur smula...haa, x ke pelik tu??xpela...at least najmi tersedar time dia buka lampu tu...nk harapkan aku yg sedar,mmg x la kn...huhu..dia ni la sorg junior dlm blik ni..yg len semua part5...so,dia la yg selalu kena buli...hehe..sorry wana...ktorg buli2 sayang sbnrnya...=)

p/s : kat bilik dh start pasang lagu raya...seb bek esk balik rmh...hehe

Monday, August 1, 2011

ramadhan penuh makna




haa....dh tgk pic2 kat ats ni??ni la adk baru aku...nama dye msih dlm perbincangan lg..xtau la nak bg nama apa...di sbb kn ktorg dh ada 6 beradik so,nama yg start wif "F" dh hbs...haha..nti la,nex entry aku cte psl nama dye plak ea...now,aku nk cte saat2 getir n genting mak nk bersalin...Alhamdulillah,Allah makbulkan 2 doa aku...1st,aku doa nk baby boy..2nd,aku doa supaya time mak nk bersalin,aku ada kat rmh...

31st July 2011 bersamaan 29 syaaban 1432H....area pukul 10am mak ngadu sakit perut tp x sure sakit perut nk buang air ke,sakit nk bersalin...haaa,tu la mak aku...dye mmg xda petanda nk bersalin...dri ank yg 1st smpai yg ke-6 ni...so,aku yg mula2 niat nk ke bandar beli barang, x jadi...takut juga tinggal mak sorg2 kat rmh..mmg la ain n kak cik ada kat rmh tu tp diorg tu bdk2 lagi..apa la yg diorg tahu..ayah aku gi kebun dengan faiz..haa,buatnya mak x tahan nak bersalin, sapa nk hantar g hospital??so,aku pn dok rmh jela..batalkan niat nk gi bandar...aku tgk mak dh berpeluh2...n keje dye asyk ulang alik toilet je...aku pn dh nek risau..aku trus call ayah suruh ayah balik..mak pn dh lain mcm pucat je muka dye..aku yakin,mak mesti nk b'salin ni...aku kat rmh siap2 kan beg mak,air panas,biskut,milo 3in1 n sebagainya...confirm2 la mak kena tahan wad kn...aku dh ada pengalaman dh time mak b'salinkan alyaa dlu...huhu...haa,ckp pasal alyaa, dye xda kat rmh time ni..dye kat rmh pengasuh dye...so,senang la ktorg nk uruskan mak...

sampai hospital around pukul 12pm...mula2 mak blh jln lagi...tp sampai je kat lif, dye dh x tahan..so,aku gi cari wheelchair...sampai labour room, diorg periksa tu, periksa ni...org dh nk bersalin pn kne mcm2 periksa ke??buatnya terbesalin kat situ,haaa..sape n bertanggungjawab??tp nsb bek mak blh tahan lagi...ayah dgn kak cik gi uruskan borang apa nth kat ground floor...aku dgn ain tggu mak kat labour room...ktorg punya la tggu kat luar tu lama gila sampai pukul 3.30pm...igtkn mak x b'salin lagi...rupanya mak dh b'salin pukul 1.03pm...staff HPSF(Hospital Pakar Sultanah Fatimah) x bwk mak kuar sbb wad semua penuh..xda wad kosong so,kena tggu wad kosong,baru blh kuar...Astaghfirullahal'azim...serius menguji kesabaran aku..aku punya la risau kat luar tu,mcm2 aku fikir...kenapa xda sorg pn nurse yg rmai2 tu keluar jap,bgtau yg mak aku dh b'salin...xda la aku risau...time mak kuar tu,ayah dh balik...dye letih sgt kot so,dye rehat2 dlu kat rmh...mak kuar je,aku trus call ayah bgtau mak dh bersalin...

aku ikut mak sampai wad 14...mmg semua kaum ibu2 kat stu...skli aku tgk muka adk aku,seyes aku x caye...muka dye chinese hbs...time alyaa dlu x plak cm ni...tp air muka dye tenang je...pipi dye sgt2 la montel n tembam...mn x nya,3.5 kg...tp yg spesialnya,dye ada lesung pipit...suka aku tgk...huhu...then,aku call amir...gtau dye mak dh b'salin...after amir,msti la gang2 aku...zana,myra,adah,atiq n syazmira..x lupa juga gang2 lama...yan n ika....x lama lpas tu,ayah sampai....ayah ajak makan coz ayah tau ktorg x lunch lagi...after mkn, sempat aku snap2 pic adk...then,send pd amir n atiq...hehe..comel x adk bru sy??hahaha...area pukul 6, mak long n family sampai...diorg otw nk balik Serdang tp singgah jap kat HPSF nk tgk baby..huhu...lepas borak2, ktorg pn gerak balik sbb n prepare nk gi solat terawih...


after terawih,ayah ajak tgk mak n hantar barang2 yg x cukup cm pampers,baju baby n sebagainya...ayah,faiz,ain,kak cik n alyaa gi terawih...aku sorg je x g terawih..dok rmh sorg2...haha...truknya aku x gi terawih...tp aku x gi terawih sbb wt kn ikn blis goreng utk mak...ni la 1st time aku wt lauk cm ni...hahaha...mula2 tu cm terkial2 juga la...ikn blis tu kena goreng mcm kerisik...xblh guna minyak...ikan blis tu pn xblh cuci..jgn bg dye basah...after siang ikan blis tu, tampi2 kat tapis untuk buang segala habuk2 dye...then,goreng bersama2 dgn black paper yg telah pn di tumbuk...api x blh besar2 so, ikan blis ni mengambil masa yg agak lama utk masak sehingga berpeluh2 aku dok kat stu...hahaha...then,tbe2 mak msg ckp dye lapar...so,aku msakkn nasi utk mak...ngam2 diorang selesai solat terawah,aku pn siap prepare semuanya...then,pge la ke hospital...

semua org busy nk sambut ramadhan,ktorg busy sambut baby baru...ramadhan kali ni mmg penuh bermakna...di samping kegembiraan menyambut ramadhan,kami juga bahagia menyambut ahli baru keluarga kami....bersyukur sgt2 kehadrat Ilahi...

td area pukul 12.30 ktorg gi jemput mak n baby bwak balik rmh...welcome home adik...=)

Tuesday, June 28, 2011

my buddies

entry kali ni aku nk citer pasal kengkawan yang berkongsi suka duka bersama...sayang gila dgn korg..ktorg ni di bahagi tiga2...3 warga kolej smk,3 lg warga kolej zamrud...mmg best...huhu....meyh sni aku kenal kan sorg2...mybe dak2 uitm especially dak2 cs sume dh knl diorg ni tp aku nk knl kn dgn lebyh mendalam lg..huhu

meera : nama di beri Ameerah Zakiah Binti A.Ramlee...berasal daripada Batu Pahat tetapi sekrang menetap di Pasir Gudang, Johor...x lari ke mn..Johor juga...hehe...di lahirkan pada 17 julai 1991...seorg yg meminati sports & catur...haa,tgk cara dh tau...di sbbkn dia ni minat sport so,karakter dia pn agak tegas dan pendiam tapi caring..meera seorg yg rajin..klu time calculus dulu,dye la sumber inspirasi aku nk wat exercise..kalau x,mmg x siap la tutorial tu...thnx meera...aku start knl dye time tengok class kat perkarangan bilik KP..tengah dok syok2 usha class,tbe2 ada suara sorg budak dri belakang..."erm,class s3 ea??mntk nombor fon blh??nti blh gi class same2"...ha,di stu la sesi pertemuan ktorg..romantik x??haha...then, 1st class ktorg gi same2 sehingga class2 seterusnya sampai lah jadi bestfriend...

zana : nama dye paling pendek skli dlm group ktorg n suka sebut nama dye...Syazana Binti Sabri...nama mak ktorg same..makcik Ani(promote mak lak)...hehe..zana di lahirkan pada 1 september 1991...berasal daripada Blue Water Garden,Pasir Gudang,Johor...ha,dye ni paling happy dlm group ktorg...di sebabkan hri2 m'hadap keHAPPYan dye so,ktorg pn kne impact happy skli..dye la penyeri group ktorg..time ada mslh,hilang mslh jap tgk gelagat dye yg suka wat lawak n wat ktorg gelak..dye ni plak aku knl since MMS(Minggu Mesra Siswa)...dye ni mmg cukup peramah..time kat DST, dye yg tgur aku dlu..dye tnye dari mn,nama sape n so on...then,dye tarik aku msuk group yg dye cipta utk MMS tu..group tu t'diri daripada geng2 "OT"...zanot as a leader, saot, jijot, tiqot, mirot n farot...yg farot tu aku ler...hahahaha...kebetulan time bahagi2 class time part1 dlu,aku b'2 je dgn dye yg 1 class..so,ktorg jd rapat...erm,zana ni ank bongsu so,dye agak manja tapi selalu cuba utk berdikari..good zana...=)

myra : nama dye panjang skit je drpd zana tp still pendek juga...huhu...Syazmira Binti Razaludin...di lahirkan pada 30 november 1991...ni sorg lg made in Pasir Gudang,Johor...myra 1 sekolah dengan zana..myra seorg yg riang gembira sama mcm zana tp myra lg hebat tahap kegirangan dye...hehe...means,ktorg ada 2 pengubat duka dlm group ktorg...kalau ktorg plan nk wt something,myra la org yg pling excited utk tggu plan tu b'jalan dgn lancar...kadang2 kelakar sangat2 tengok gelagat dye...aku knl myra ni pn time MMS sbb dye slah sorg drpd group "OT"...n ktorg start rapat since part3 n smpilah skrg...

adah : haa,yg ni nama paling panjang...aku pn x berapa nk pasti btul ke x aku eja nama dye ni...Siti Nurusa'adah Binti Kliwon@Ismail...kalau salah tu,mntk ampun la sgt2 ye...huhu...adah berasal daripada Simpang Renggam,Johor...di lahirkan pada 8 march 1991..sama birthday dgn ayah aku...hehe...adah seorg yg agak kalut klu ada masalah..klu ada something yg bermain2 kat fikiran dye,mmg jelas t'pampang kerisauan tu kat muka dye...kadang2,ktorg pn ikut risau skli tgk dye cm tu...huhu..tp,adah seorg yg tabah walaupun mcm2 musibah,dugaan n rintangan datang pada dye...mmg respect adah sgt2...klu aku kat tmpt dye,lum tentu aku blh setabah dye...adah pn aku knl dye sbb slah sorg drpd gang "OT"...

atiq : yg ni paling cute...Noratiqah Binti Hashim nama dye...atiq dilahirkan pada 16 september 1991...berasal daripada Pasir Gudang,Johor...1 sekolah n 1 class dgn zana...paling cool,paling senyap, tapi sekali dye dh start gelak, mmg susah ler nk benti..dah la nada gelak dye sebijik cam aku gelak...kadang2,dgr dye gelak je dh blh wt aku ikut gelak sama...haha..atiq paling creative dlam group ktorg...skli dye angkat pencil,cnfrm m'jadi lukisan dye...nk banding dgn aku ni,gerak hati nk lukis gajah...last2,org pn xtau binatang apa yg aku lukis tu...atiq org yg paling rajin wat nota...nota dye mmg kaw2 cantik punya la...junior2,mntk la nota kat akk atiq ni ye...huhu...

ktorg berenam ni klu dh jumpa,mmg tenggelam la org lain...riuh nya mcm 16 org...klu berkumpul nk wat assignment,ptutnya blh siap dlm sejam,jadi 3 jam...amik masa kat gelak2,borak2,makan2...huhu...n yg paling best, ktorg semua Johorean...so,mmg 1 kepala...haha...hidup Johor!!!!

Sunday, June 19, 2011

gotong-royong

ok,setelah lama aku tinggalkan blog yg dh b'hbuk ni, biar la aku update skit...xda cte best la nk update...so,aku update jela psal aktiviti hari ni...sebagaimana sem2 sebelum ni, sektor c akan wat gotong-royong perdana untuk bersihkan kawasan sekitar kolej...aku dgn zana seperti sem2 lpas juga...lari dari buat keje2 amal m'bersihkan dan menceriakan kolej...hahaha...

dengar cite program ni start kul 6.30..mak ai,gila ke apa...awal sgt tu...tp,aku bersama rumet2 terchenta, kul 6.30 baru bangun...tu pun setelah pintu bilik di ketuk berkali-kali...sapa la yg rajin sgt kejut ktorg tu..huhu..then,ktorg pun bgun siap2 n trun ke court smk..wah,t'serlah muka ngantuk masing2 t'msuk la muka aku...hahaha...then,after ketua blok bagi instruction apa yg ktorg kena wat, ktorg kena gerak gi padang SAB lak...wat pe tu??cbe teka...............................................jeng,jeng,jeng.........hahaha... ktorg kena exercise la pagi2 ni kan...mula2 tu ok la,senam cm biasa..angkat tgan kiri,kanan,kaki kiri,kaki kanan..lompat bintang..kira sampai 8...n so on...tp nk akhir2 tu, lagu nth apa2 kuar..tgk gayanya cm lagu korea..ok la,best lagu dia..tp masalah move dia mmg aku fail la...aku rasa jpk2 n seki2 kat atas stage tu je yg tau buat..ktorg kat bwh ni berterabur...dh la ktorg xpnh tau movement dia tu,pastu laju plak tu...tp best la..diorg semua sporting...walaupun xtau buat,try juga ikut...x sangka dak2 sektor c ni smua best...

after aktiviti senam n berjoget, ktorg di bahagikan tugas masing2...wing ktorg kena cuci gazebo...tp time aku sampai je,dak2 ni dh siap cuci..so,aku n the gang pun merayau ke padang smk..tgk sukaneka..enjoy je diorg men sukaneka..ada men poison ball, tiup belon sampai pecah n mcm2 lagi..haa,seb bek aku x msuk..klu x, cnfrm kalah group aku..sebab nya???aku xkan tiup belon tu walau apa pun terjadi...huhu..seriusly,dari kecik aku mmg takut belon..smpai dh tua ni pn still takut lagi..yg selalu dengki aku si jieha n kero..klu diorg dpt belon,cnfrm aku jd sasaran..aduhai,nasib2...hahaha

in conclusion, gotong royong kali ni not bad,blh thn best...aku bg 4 star..huhu...yg paling pntg,dpt cop...hahaha

Thursday, June 2, 2011

Congratez Faiz

Entry kali ni khas untuk faiz...sape faiz??boyfriend baru ke??huhu...ni boyfriend lama la...kawan lelaki yg dah kenal sejak dia lahir pada 17 may 1993 sehinggalah sekarang..dia la rakan permainan, dia la kawan bergaduh, dia la yang jadi penghibur aku sejak aku kecik lagi...actually, dia satu2 nya adik lelaki yang aku ada..sayang gila kat dia coz ktorg rapat sejak kecik memandangkan jarak antara dia dengan adik yang sorg lagi 5 tahun..kenapa tbe2 lak aku nk cte psl dia??huhu..actually,aku bangga dgn dia..dulu time sekolah rendah, dia asyk dapat nombor corot je dlm kelas..sampai kan dah nk upsr, dia punya markah mathematics cuma dpt 3% je..teruk gila kot..kalau x slap,time tu dia exam akhir tahun darjah 4...aku selalu cabar dia, firstly aku cbar dia kalahkan aku upsr..mybe dia sedar n dia stdy btul2...akhirnya,dia dapat 4A upsr, sama mcm aku...dia dpt tawaran asrama tp dia x pge..sbb??dia syg aku kot..xnk tgglkn aku...haha..then,time pmr..aku dpt 5A..aku cbar kalau dia lebih 1A daripada aku, aku bg dia RM10..klu 2A, RM20 la...dia dpt 6A..malu gak aku dia lebih pndai drpd aku..huhu...skli lagi dia dpt tawaran asrama tapi kali ni kat SMT Bukit Piatu Melaka...dia dh pge tp mybe dia rase cm xblh bwa, dia kuar...sekolah semula kat SMK Tengku Mahmud Iskandar..time dia nk SPM, skli lg aku cbar dia utk kalahkan aku lebih jauh lg coz time pmr dia cuma kalahkan aku 1A je...aku tau dia pantang di cabar...setiap malam aku tgk dia akan study...aku yakin result dia akn ok coz dia sgt2 rajin...aku pun x rajin cm dia...aku rajin cbar org tp diri sndri x di cbar...huhu....akhirnya, dia dpt 7A...alhamdulillah...bersyukur sgat2...

Baru2 ni,dia dpt tawaran UIA....dia dapat course Asasi Ekonomi dan Sains Pengurusan & at the same time, dia dapat Matrikulasi Tangkak...dia xtau nak pilih mana...klu aku,mmg aku akn terima UIA...dia gi sekolah, tnya cikgu2 n tanya ramai org...at last, dia amik keputusan gi UIA...gud decision faiz..i'm proud of u..hmm...2 weeks b4 dia daftar tu, memang hari2 aku dengan mak akan teman dia shopping..at first, aku yg siapkan list barang2 yg dia perlu beli coz aku kn dh ada pengalaman masuk u...huhu...hmm...x cukup kat bandar muar, sampai ke tangkak n melaka ktorg pusing cari barang dia...yang paling susah nak cari, kemeja lengan panjang warna putih saiz S...saiz besar2 memang banyak tp saiz s sume tempat habis...memang sampai x larat nak angkat kaki teman dia shopping...x cukup siang,malam pun dia heret aku ke bandar cari barang...sampai sehari b4 gi daftar tu pun, sempat lagi cari barang...huhu...

hmmm...dia daftar 30hb may 2011 hari tu...OMG...aku daftar kolej 28hb may 2011...so,cm ne nk hntr dia ni??xkn xnk hntr kot??xblh2...kne hntr juga cz dia dh request suh 1 family sume hantar dia...ha,nk di jadikan cte, wat pertama kalinya aku ponteng cls 2 hari...haha...jahatnya aku...xpe,insyaAllah ni first and last...yeke??agaknya la...hehe...that's y lepas daftar kolej 28hb tu, aku balik rmh coz 29hb gi rmh mak long kat serdang..tdo rmh dia...mlm tu pusing2 KL...gi KLCC and so on...then, 30hb hantar faiz beramai2 ke Center of Foundation Study IIUM Petaling Jaya..dh mcm hntr rombongan meminang..sampai 2 kete tu..1 kete, 1 lg mpv(kete mak long)...haaa,,dasyat x dasyat la...haha...lama gak tunggu process dia sampai habis...then,ptg tu gerak balik rumah...31hb baru gerak balik Uitm Segamat T'chenta....